News

News


huis_geld_twee_312
FAQ: 2E WONING EN DE BELASTING
(Bron: belastingtips.nl en de belastingdienst)

Tweede woning Box 3

Als u de gelukkige eigenaar bent van meerdere woningen, dan is het altijd de vraag hoe u deze woningen moet meenemen in uw aangifte inkomstenbelasting. Het fiscale regime van de eerste woning Box 1 en de tweede woning box 3 verschilt namelijk nogal. Hierna komt de tweede woning Box 3 uitgebreider aan de orde.

Twee woning Box 3 regime

Als u een tweede woning in Box 3 bezit, dan heeft u te maken met belastingheffing over vermogen. Dit heet de vermogensrendementsheffing. Per saldo neemt u mee in Box 3 het deel van de tweede woning waarop geen schuld rust. U mag namelijk de financieringsschuld op de tweede woning in Box 3 aftrekken van de bezitting. Per saldo resteert de grondslag voor de vermogensrendementsheffing.

Huuropbrengsten pand Box 3

Als u uw tweede woning verhuurt en de woning zit in Box 3, dan is de huuropbrengst van deze woning onbelast. Daar staat weer tegenover dat u de rente op bijvoorbeeld de financiering van de vakantiewoning of de tweede woning niet kunt aftrekken van de inkomsten.

Belastingdruk tweede woning Box 3

Box 3 belast uw vermogen tegen een forfaitair rendement van 4% maal een tarief van 30%. Stel dat uw tweede woning € 100.000 waard is en u heeft verder geen schulden, dan is jaarlijks belast 4% maal € 100.000 maal 30%, ofwel € 1.200. Gemakshalve kunt u stellen dat uw vermogen ieder jaar tegen 1,2% belast is in Box 3.

Waardering tweede woning in Box 3

Als u een tweede woning heeft, dan dient u deze woning tegen een bepaalde waarde mee te nemen in uw aangifte inkomstenbelasting. Nu zult u waarschijnlijk niet ieder jaar een taxatie laten uitvoeren om de waarde van uw vakantiewoning of villa aan het strand te bepalen. De wetgever heeft dit ook overzien. Daarom mag u de woning waarderen op grond van de WOZ waarde van het desbetreffende jaar. Dit voorkomt dat u ieder jaar onnodig kosten moet maken om de waarde te laten bepalen.

Tweede woning in het buitenland

Het is natuurlijk mogelijk dat uw tweede stekje niet in Nederland is gelegen maar bijvoorbeeld in Frankrijk. Ook dan moet u deze woning in het buitenland meenemen in uw aangifte inkomstenbelasting in Nederland. U bent namelijk in Nederland belastingplichtig voor uw gehele wereld inkomen. Daar staat tegenover dat u ook in het land van de woning belastingplichtig bent. Ook daar moet u belasting betalen over uw bezit.
Wel kunt u in uw aangifte vaak een voorkoming van dubbele belasting claimen. Daarmee voorkomt u dat u per saldo dubbel belasting betaalt over hetzelfde bezit. Laat u in dat geval goed voorlichten door een belastingadviseur.

————————————————————————————————————————————————————-

Energielabel _woningen

Energielabel woningen

In januari en februari 2015 krijgen alle huiseigenaren, die nog geen energielabel hadden, een voorlopig energielabel per post thuis gestuurd. Dit is gebaseerd op bouwjaar van de woning en is voor enkele tientjes te corrigeren voor genomen maatregelen en eenvoudig online via enkele vragen om te zetten in een definitief energielabel (zie onder). Bij verkoop of nieuwe verhuur is een defintief label nodig op straffe van een boete van maximaal 405 euro. Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu! Verkopers en verhuurders zijn verplicht om aan kopers en huurders een energielabel te geven. Ze kunnen met een webtool snel, eenvoudig en met weinig kosten een energielabel aanvragen. Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Het energielabel is een document waarin deze kenmerken zijn beschreven. Je ziet hier een voorbeeld van een energielabel.

Huis verkopen = energielabel aanvragen

Als je je huis verkoopt, dan moet je aan de koper laten zien welk energielabel je woning heeft. Doe je dat niet, dan kun je een boete krijgen die kan oplopen tot 400 euro. Het aanvragen van een energielabel kost enkele tientjes. Je kunt een energielabel aanvragen op www.energielabelvoorwoningen.nl. Dat gaat in zes stappen:

  1. Inloggen met DigiD.
  2. Gegevens van je woning controleren en eventueel aanpassen (hooguit 10 gegevens).
  3. Bewijs toevoegen aan het online woningdossier.
  4. Erkende deskundige selecteren die het bewijs gaat controleren.
  5. Gegevens versturen.
  6. Energielabel ontvangen (registratie gaat automatisch).

Lees meer op Verkopers en energielabel.

Huis kopen: groen energielabel loont

Ga je een huis kopen? Let op het energielabel. Een huis met een groen energielabel (label A of B) is niet alleen comfortabeler, het scheelt je ook fors in de energiekosten. In 10 jaar tijd kan het verschil met een vergelijkbaar onzuinig huis oplopen tot duizenden euro’s. Een iets duurder maar zuiniger huis kan dus voordeliger zijn dan een goedkoper, onzuinig. Heeft het te koop staande huis geen energielabel? Vraag er de verkoper of de verkoopmakelaar om. Als koper heb je recht op een energielabel. Lees meer op Kopers en energielabel.

Gratis advies over hoe je je huis energiezuiniger kan maken

Wil je gewoon eens weten wat het energielabel van je woning is? En wat je kan doen om je huis comfortabeler en energiezuiniger te maken? Ontdek de mogelijkheden, kosten en besparingen op www.verbeteruwhuis.nl: Logo -verbeteruwhuis Er zijn genoeg mogelijkheden. Veel oudere woningen hebben nog geen gevelisolatie en geen vloerisolatie. Ook ontbreekt nog wel eens dubbel glas in slaapkamers. Zonnepanelen zijn sterk in opkomst, maar nog lang niet op alle daken aanwezig. De voordelen van een goed geïsoleerd en energiezuinig huis zijn:

  • Behagelijker en comfortabeler wonen
  • Lagere energierekening
  • Minder CO2-uitstoot voor een beter milieu
  • Waardestijging van de woning en kortere verkooptijd

Huurders en verhuurders, het energielabel en de energie-index

Huurders hebben recht op een energielabel als ze een andere woning gaan huren. De huizen van woningcorporaties hebben bijna allemaal al een energielabel. De energiezuinigheid van een huurwoning telt mee in het puntensysteem van het woningwaarderingsstelsel (wws). Een zuinige woning heeft meer huurpunten. Voor de huurpunten wordt niet gekeken naar het energielabel, maar de energie-index. Deze index meet uitgebreider hoe energiezuinig een woning is. Lees meer op Huurders en energielabel en op Verhuurders en energielabel.

Energielabel en het energieverbruik in de praktijk

Het energielabel geeft aan hoe goed een woning is geïsoleerd en hoe zuinig installaties zijn. De energierekening hangt ook af of je zuinig stookt, hoeveel warm water je gebruikt, hoeveel apparaten je hebt en hoe intensief je die gebruikt. In soortgelijke woningen met eenzelfde energielabel kan daarom het energieverbruik toch verschillend zijn.

————————————————————————————————————————————————————-

Tal van maatregelen zijn er in de afgelopen jaren aangekondigd en ook getroffen om het herstel van de woningmarkt te bevorderen. Een deel van deze maatregelen zag op “wonen op maat”. Minister Blok heeft in het licht van deze maatregelen plannen aangekondigd waarin starters, jongeren en grote gezinnen op tijdelijke basis een woning kunnen huren om doorstroming op de huurmarkt te verbeteren en wachtlijsten terug te dringen. Grote gezinnen moeten op zoek naar een nieuwe woning zodra de kinderen het huis uit zijn en een kleiner huis voldoet. Als je niet meer studeert, mag je niet meer in een studentenwoning wonen; en als men een te hoog inkomen ontvangt, zal de starterswoning verlaten moeten worden. Eén ding is zeker, de zekerheid voor de huurder maakt plaats voor zekerheid van de verhuurder.

Wat houdt het wetsvoorstel in?

1)     Een uitbreiding van de specifieke categorieën binnen de opzeggingsgrond ‘dringend eigen gebruik’;

2)     Een nieuwe vorm van echt tijdelijk huren: de huurovereenkomst voor bepaalde tijd, met een maximumduur van 2 jaar;

3)     Uitbreiding van de Leegstandwet met de categorie te koop staande huurwoningen;

4)     Aanpassing van de diplomatenclausule;

5)     Uitbreiding van het campuscontract met promovendi.

Wat betekent dit wetsvoorstel voor de praktijk?

Het huidige stelsel van tijdelijke huurvormen is versnipperd, ingewikkeld en er is geen garantie dat een huurder vertrekt aan het einde van de huurovereenkomst. Iedereen kent immers wel de roemruchte verhalen van die ene huurder die het gehuurde bij het einde van de huurperiode niet wilde verlaten. Dit wetsvoorstel zal de onduidelijkheid en de onzekerheid weg moeten nemen.

Het is van belang dat u zich realiseert dat deze regelgeving nieuwe kansen, inzichten en ontwikkelingen met zich meebrengt: uw huurcontracten zullen op de nieuwe regelgeving aangepast dienen te worden. Voor welke doelgroep gaat u uw woningen (tijdelijk) inzetten en hoe gaat u daarna uw doelgroep definiëren? Wat gebeurt er met de tijdelijke huurovereenkomst van twee jaar als de huurder aangeeft te willen verlengen met één of anderhalf jaar? Wordt het na afloop van die periode van twee jaar een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd of blijft het een tijdelijke huurovereenkomst? Wanneer maak je gebruik van de diplomatenclausule en wanneer de tijdelijke huurovereenkomst? Slechts een hand vol vragen waar partijen straks tegen aan zullen lopen.

————————————————————————————————————————————————————- Allure vastgoed logo nog veel Kleiner

Alleen al het van gedachte wisselen met een styliste kan verhelderend en erg leuk zijn. Allure Vastgoed is dagelijks bezig met styling van woningen, interieurs en adviezen omtrent uw vastgoed. Met al deze kennis en ervaring gaan zij graag de samenwerking met u aan. Interieurstyling by Allure Vastgoed geeft uw woning/appartement, uw kantoor, uw bedrijf, uw praktijk, uw restaurant of uw hotel de juiste en gewenste Allure. Vastgoed fotografie: • De gehele woning en tuin worden gefotografeerd. • Foto’s worden aangeleverd via de mail of per cd-rom. • Foto’s worden, mits nodig bewerkt. • Foto’s worden aangeleverd aan u of de verkopend makelaar, waarna ze gebruikt kunnen worden voor de internetpresentatie en brochure. Voor meer informatie, ga naar www.allurevastgoed.nl ————————————————————————————————————————————————————-

Te Koop Te Huur

Een koophuis verhuren, hoe doe je dat?

Geplaatst op 16 november 2013 Brabants Dagblad Verkoop eerst je oude huis voordat je aan een nieuw huis begint. Logisch. Maar voor wie gaat scheiden of zich heeft ingeschreven voor een nieuwbouwproject, gaat die vlieger niet altijd op. Je huis verhuren, is dan een serieuze optie. Hoe regel je dat? Risico’s Alleen een advertentie op Marktplaats plaatsen en er, hup, een huurder in zetten, is in ieder geval geen optie. Dat doen naar schatting 15.000 huiseigenaren. Zij hebben de bank niet ingelicht, verhuren zonder vergunning en lopen daarmee serieuze risico’s. Hun huurders vallen namelijk onder het gewone huurrecht en hebben uitgebreide huurbescherming. Zie ze er dan nog maar eens uit te krijgen. In het ergste geval verkoop je het huis en mogen de huurders blijven zitten. Ook kan je de Belastingdienst op je dak krijgen. Met een huurder in huis heb je immers geen recht op hypotheekrenteaftrek. En de bank is er ook nog. Marc Smulders van ING: “Als wij erachter komen, eisen wij dat de verhuur conform onze voorwaarden wordt aangepast. In het uiterste geval eisen we de woning op.” Vergunning Wil je dat risico niet lopen, regel dan een zogeheten ‘vergunning tijdelijke verhuur’ en vraag toestemming aan de geldverstrekker. Met zo’n vergunning – die afhankelijk van de gemeente waarin je woont gratis is of een paar honderd euro kost – verhuur je op basis van de Leegstandswet. Veilig, want die wet legt de huurbescherming aan banden. Het is dan ook eenvoudiger de huurovereenkomst stop te zetten bij verkoop. De Leegstandswet is deze zomer aangepast om het makkelijker te maken voor huiseigenaren die klem zitten met hun huis. Zij mogen sindsdien zelf de huurprijs bepalen en krijgen langer de tijd voor de verkoop. Gemeenten verstrekken de vergunning tijdelijke verhuur nu voor vijf jaar. Voorheen was dat – afhankelijk van de gemeente – twee jaar, met al dan niet een verlengingsmogelijkheid. Woordvoerder Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis (VEH): “Inmiddels verhuren zo’n negenduizend verkopers hun onverkochte huis via deze weg.” Voorwaarden Maar lang niet iedereen krijgt toestemming van de bank om te verhuren. Soms moet er zelfs bemiddeling van VEH aan te pas komen. Over het algemeen geldt een aantal voorwaarden. Zo moet de woning zes maanden of langer te koop staan, mogen er geen betalingsachterstanden of schulden zijn en moet de opstalverzekeraar zijn geïnformeerd. Bovendien moet een ontruimingsverklaring zijn opgenomen in de huurovereenkomst voor het geval de huurder niet wil vertrekken. Verder moet de vraagprijs van de woning vaak minimaal 10 procent hoger zijn dan de hypotheekschuld. De huurprijs moet minimaal 70 procent van de maandelijkse hypotheeklasten bedragen en dit bedrag moet ten goede komen aan de hypotheek. Wil je het volgens het boekje aanpakken, dan geef je de huurder een huurcontract van minimaal een half jaar met een opzegtermijn van een maand. Is je huis verkocht? Houd er dan rekening mee dat je het huurcontract zelf drie maanden van tevoren opzegt. Kijk voor meer informatie op de website van VEH. André de la Porte: “Hoe graag je ook een huurder wilt, houd wel vooral je gezond verstand erbij en let goed op je huis. Wacht bijvoorbeeld niet met een kijkje nemen totdat drie maanden de huur niet is overgemaakt, maar kom meteen in actie. Het zal niet de eerste keer zijn dat iemand een wietkwekerij in je huis neerzet. Hoe eerlijk je huurder in eerste instantie ook overkwam.”